reserveren/contact
Reserveren?

Valpolicella ripasso

13 juni 2020

Ripasso is eigenlijk een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden…

Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het governo systeem.

In de schillen bevinden zich nog wat van de stoffen, met name glycerine en aromatische verbindingen, die Amarone zijn diepe geur en krachtige smaak geven. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting.

Vol en intens

Het verschil is merkbaar; een Ripassowijn is in de regel voller en intenser dan een gewone Valpollicellawijn en ook in kwaliteit zijn er sprongen vooruit gemaakt.

categorie: Vino

Auteur: Rosa